Cugnon

Het uitkijkpunt van de Pez, op de weg van Auby naar Cugnon, laat u toe om in het centrum de Fayet, de lus van de Semois, de St-Remacle grot en de hoogten van het dorp Auby te ontdekken. Enkele meters stroomafwaarts verschijnt de buitengewone charme van het dorp, enkele honderden jaren oud, als een wachter die waakt over de rust van de omgeving. De kapel N.-D. du Prompt Secours, aan de ingang van het pad van de Chauchet, is goed beschut tegen de eveneens eeuwenoude lindebomen. Cugnon, de woonplaats van de voormalige eerste minister (1939-1945) Hubert Pierlot, staat vol met geklasseerde monumenten: de kerk van St Rémi, het kerkhof, de pastorie, het voormalige stadhuis waar een grensmarker de grens tussen het eigendom van Orval (de boef van de abt) en dat van de familie Rochefort oproept, en verschillende andere boerderijen.
Het kasteel Löwenstein ? Wertheim dateert van rond 1750 en domineert de vlakte waar we het dorpshuis, de molen en de kasteelboerderij vinden.

Na de brug over de Semois nemen we de weg naar Dohan en de eerste weg rechts die ons naar de boerderij van Thibeauroche leidt, die in de 18e eeuw aan de abdij van Orval toebehoorde. Na de kruising met het verzonken pad vanuit Sedan bereiken we het uitzichtpunt van de Thibeauroche, vanwaar het uitzicht afdaalt naar de camping van Blanc Cailloux, verspreid onder de berkenbomen, en de Semois die de twee dorpen Cugnon en Mortehan van elkaar scheidt. Het pad loopt langs de weide die op de top wordt versperd door de muur die het Gallische oppidum van Trinchis markeerde, daterend uit de tijd van de Tène, zo’n 250 jaar voor onze jaartelling. In het bos is de muur over een lengte van ongeveer 50m gerestaureerd. Het begrenst een kamp met een oppervlakte van 6 ha 25, dat op natuurlijke wijze wordt beschermd door de hellingen van de Semois over een lengte van 600 m. bij 100 m. van gemiddelde breedte.
Het pad van Sedan leidt naar het noorden, naar de Semois, naar de oversteek van de vesting (of de oversteek van La Tour, of de oversteek van Maltournée). Deze oversteek werd in de Middeleeuwen beschermd door een eenvoudige vestingwal waarvan geen enkel spoor is overgebleven. Het wordt in de zomer overgestoken dankzij een brug van rekken die elk jaar worden vervangen. Op de rechteroever, voorbij de camping St Remacle, leidt het pad naar de grot St Remacle.

Teksten: Jean-Etienne HALLET

Moulin de Cugnon
cimetière Mortehan

Handgemaakte honing

Al meer dan 50 jaar produceert de familie Dufour kleine hoeveelheden 100% biologische, ambachtelijke honing.

Onze bijenkorven bevinden zich in Cugnon en Mortehan. Van het voorjaar tot de herfst verzamelen de bijen alle soorten bloemen.

Aarzel niet om ons te vragen om een goede pot honing tijdens uw verblijf in de Gîte la Vanne.